Proč omilostnit vraha

12. 05. 2017 23:55:08
Prezident Miloš Zeman udělí milost dvojnásobnému nájemnému vrahovi Jiřímu Kajínkovi. To je fakt. Ten bychom měli přijmout a dál se tím nezabývat.

Prezident Miloš Zeman udělí milost dvojnásobnému nájemnému vrahovi Jiřímu Kajínkovi. To je fakt. Ten bychom měli přijmout a dál se tím nezabývat. Pustíme-li se do rozebírání oprávněnosti udělení milosti, pření se o to, zda měl nebo neměl, případně komentování, jak hluboko prezident svým rozhodnutím klesl, chytneme se do pasti, kterou Zeman touto milostí nastražil. Nejde o nic jiného než o kouřovou clonu, která má zakrýt události, které jsou v tuto chvíli mnohem důležitější. Nové volební hlasy tento krok nepřinese, protože ti, kteří věří tomu, že Kajínek, několika soudy odsouzený vrah, je nevinnou obětí justice, už mezi Zemanovy voliče s velkou pravděpodobností patří.

Udělit milost je pravomoc dána prezidentovi Ústavou. I když Zeman v předvolební kampani prohlašoval, že tento „monarchistický přežitek“ bude využívat jen ve výjimečných případech a dokonce se vzdal této pravomoci ve prospěch ministerstva spravedlnosti, toto právo mu stále náleží. Proto může udělit milost i dvojnásobnému vrahovi. Skandálnost tohoto rozhodnutí je součástí kouřové clony. Měli bychom tuto skutečnost přijmout a dál se jí nezabývat.

Milost prezidenta neznamená, že Kajínek je nevinný. Soudy rozhodly, že vinen je a to platí i po milosti prezidenta republiky. Milost nesmazává vinu, jen krátí trest. Ačkoli debaty o této milosti patří do veřejného prostoru, bylo by chybou tento prostor Kajínkem zahltit. To je totiž přesně ta Zemanova past – zaplnit mediální prostor a prostředí sociálních sítí kauzou Kajínek. Mohlo by se stát, a to je právě Zemanovým cílem, že by Kajínek vytěsnil mnohem důležitější věci, ať už Zemanovo pohrdání Ústavou nebo plný pytel Babišových problémů. Mimochodem už se Andrej Babiš k milosti vyjádřil?

Kajínek na svobodě pro společnost nepředstavuje žádný zásadní problém. Problematický ale je vzkaz, který Zeman dýmovnicí v podobě milosti pro vraha vysílá na veřejnost. Nejenže zpochybňuje práci a rozhodování české justice, což je nebezpečné zahrávání si s ohněm, zároveň sebe sama prezentuje v pozici suveréna, který si může dovolit cokoli, třeba omilostnit vraha nebo nerespektovat a překrucovat ústavu. S tím prvním je třeba se smířit a dál se tím nezabývat, tomu druhému je však za každou cenu třeba zabránit. Třeba při příští prezidentské volbě.

Text napsán pro blog.respekt.cz

Autor: Štěpán Mareček | pátek 12.5.2017 23:55 | karma článku: 19.57 | přečteno: 692x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 24.94 | Přečteno: 353 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 23.20 | Přečteno: 956 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.68 | Přečteno: 425 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.00 | Přečteno: 254 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 676 | Diskuse
Počet článků 37 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3186
Učitel, hudebník a vášnivý cyklista ;)

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...