Štěpán Mareček

Jak je to s těmi voliči?

25. 06. 2013 21:47:34
Prezident Zeman komentuje svůj dnešní krok, kdy pověřil sestavením vlády "vzdoropremiéra" Rusnoka, jako vůli občanů, kteří byli nespokojeni s vládní koalicí. Stejně to komentuje i "jeho" strana SPOZ na svých stránkách. Které občany má na mysli?

Prezident Zeman se stále ohání tím, že prosazuje přání svých voličů, kteří ho zvolili v přímé volbě, čímž mu dali mnohem větší mandát. Mýlí se. Přímá volba nezměnila pravomoce prezidenta. Ty jsou stále stejné. Jiří Pospíšil Zemanovi prostřednictvím ČT vzkázal, že by si měl uvědomit, že se stal prezidentem nejen svých voličů, ale všech občanů této země. Beze zbytku souhlasím.

Současná vládní koalice se prezidentovi nelíbí. A spolu s ním zřejmě ani 2 717 405 jeho voličům z druhého kola volby. Na to mají právo a šanci s tím cokoli udělat ve volbách. Nenáviděná vládní koalice disponuje parlamentní většinou, byť těsnou, přesto většinou. A tato parlamentní většina vzešla z parlamentních voleb v roce 2010, kdy stranám, které tehdejší vládní koalici vytvořily, dalo hlas 2 500 752.

Jak je to tedy s těmi voliči? Jsou snad někteří voliči více než jiní? Volební výsledky z roku 2010 rozdělily poslenecké mandáty a pokud současná vládní koalice disponuje 101 hlasy, měla by mít šanci na sestavení vlády. A tato vláda by měla zemi dovést k řádným volbám. O politických změnách by totiž vždy měly rozhodovat volby, nikoli libovůle kteréhokoli ústavního činitele. To, že se prezidentovi vládní koalice nelíbí, na její vyšachování nemůže stačit. Důvěru vládě dává parlament, nikoli prezident.

Sám jsem ani jednu ze stran vládní koalice nevolil (jedna z nich ani neexistovala), strana, kterou jsem volil já, se do parlamentu nedostala. Přesto nemůžu s krokem prezidenta souhlasit, byť není v přímém rozporu s ústavou. A na závěr jedna otázka - kde bere prezident jistotu, že odstavení vládní koalice je přáním většiny občanů? Z volebních výsledků sotva. Takže z průzkumů veřejného mínění? Agentura STEM zveřejnila žebříček popularity politiků k 30. květnu 2013. V první pětici prezident vůbec nefiguruje - neznamená to snad, že si občané takového prezidenta nepřejí? Neměl by tedy být odvolán?

Autor: Štěpán Mareček | karma: 26.60 | přečteno: 1043 ×
Poslední články autora