Štěpán Mareček

Klikař Putin

15. 11. 2015 22:38:26
Všechno zlé je k něčemu dobré. Existuje-li podobné přísloví v ruštině, musí se v posledních hodinách ozývat místnostmi Kremlu častěji, než kdy jindy. Ze situace kolem teroristických útoků v Paříži má prospěch právě Vladimir Putin.

Teroristické útoky v Paříži šokovaly celý svět. Násilí teroristů okamžitě otevřelo otázku, co dál. Objevily se úvahy nad tím, že je potřeba vojenského zásahu proti tzv. Islámskému státu, který se k teroristickým útokům (se zpožděním) přihlásil. Rusové se ihned chopili iniciativy na společný postup Ruska a Západu proti IS. To by samo o sobě bylo jistě chvályhodné, nebýt několika velkých „kdyby“.

Haló noviny zveřejnily text, v jehož úvodu se píše:„Rusko očekává, že teroristické útoky v Paříži pohřbí nevraživost mezi Moskvou a Západem a sjednotí obě strany v boji proti terorismu.“ Celý článek zde. Dále v textu se píše:„V Moskvě zaznívají hlasy, že je třeba ukončit konflikt ve východoukrajinském Donbasu a soustředit se společně na postup proti mezinárodnímu terorismu.“ Předseda zahraničního výboru Státní dumy dokonce očekává, že teroristické akce „přivedou Západ k rozumu.“

Zkusme se na chvilku podívat do křišťálové koule a nahlédnout do budoucnosti. Jednotný útok Ruska a Západu může v případě úspěchu Putina vrátit do světové politiky a kromě toho mu umožní elegantně vycouvat z východní Ukrajiny. Nemusí vymýšlet, jak trapnou intervenci v Donbasu ukončit a ještě se postaví na stranu hrdinných obránců evropské civilizace. Třeba se po úspěšném vojenském tažení proti terorismu přehodnotí i sankce proti Rusku. A tak nějak mimoděk se stane, že Krym už Putinovi zůstane za nehty.

Vladimír Putin je skutečně klikař. Díky tragickým událostem v Paříži mu do klína spadla šance, jak se vrátit do evropské a světové politiky, aniž by pro to musel hnout prstem.

Teroristické útoky v Paříži jsou tragické pro pozůstalé, bohužel však mohou negativně ovlivnit i obyvatele Krymu, který může být v zájmu boje s terorismem obětován. Pozice Vladimíra Putina, který se bude podílet na protiteroristickém tažení, v Rusku ještě zesílí. A silný Putin je nebezpečím i pro naši zemi. Roste počet obdivovatelů vlády silné ruky a stoupá i počet lidí, kteří touží po vystoupení z EU, aniž by domýšleli, že pokud by k něčemu takovému došlo, okamžitě po nás sáhne Rusko. Nebo to tuší a možná si to i přejí.

Pokud může mít někdo z terorismu v Paříži prospěch, je to jednoznačně Vladimir Putin. Otázkou je, nakolik jde o štěstí.

Autor: Štěpán Mareček | karma: 15.38 | přečteno: 846 ×
Poslední články autora