Štěpán Mareček

Česká televize neomluvitelně promarnila České století

3. 12. 2013 11:26:27
Česká televize se pustila do chvályhodného projektu. Nový cyklus České století je velmi vydařený. Lépe řečeno byl, protože ČT celé České století nepochopitelně poslala do kytek.

Projekt mapující důležité okamžiky českých novodobých dějin se evidentně inspiroval ve formátu hraného dokumentu po vzoru BBC. To ale vůbec nevadí, právě naopak. Česká televize se vydala na tenký led, protože významné okamžiky našich soudobých dějin podala ne zcela v souladu s českými historickými mýty. A to je v naší do sebe zahleděné zemi velmi odvážný počin.

I přes luxusní vysílací čas se cyklus masové sledovanosti nedočkal. Ale to asi nikdo nečekal. Přesto si myslím, že s každým dílem počet diváků rostl. Jednotlivé díly nebyly jednoduchým vyprávěním historických událostí, od diváků vyžadovaly alespoň základní historické znalosti. Kombinace historické reality (často doslovné citace historických postav známé z dokumentů) a fikce (ne každá minuta naší historie je někde zaznamenaná) nabízely zajímavý a mnohdy zcela nový úhel pohledu.

Vysílání pořadu vyvolalo rozhodně diskusi. Ať na stránkách novin a časopisů, ve sborovnách, ve třídách, ale i v hospodách. Právě tuhle diskusi a přijetí možnosti, že mnohé mohlo být jinak, než jak česká historická mytologie traduje, považuji za největší přínos celého projektu. Pět nedělí Česká televize pomalu přidávala další podněty k zamyšlení, další náměty k diskusím. Po pěti týdnech však všechno poslala do kytek. Další díly budou totiž odvysílány až na podzim 2014, takže za rok!!!

Tento dramaturgický záměr je pro mě naprosto nepochopitelný. ČT pomalu přitáhne diváky, otevře diskusi nad důležitými událostmi našich novodobých dějin, nabídne jiné, než stokrát omleté pohledy a když si konečně diváci všimnou, o jaký projekt jde, odloží pokračování o celý rok. Nepochopitelné a neomluvitelné!

Naše zemička tolik potřebuje vyrovnat se se svou minulostí, abychom konečně přestali všechno svádět na Němce, Sověty nebo kohokoli jiného. ČT udělala tak zajímavý první krok, jenže všechno je k ničemu, budeme-li za rok začínat zase od začátku.

Autor: Štěpán Mareček | karma: 25.45 | přečteno: 2068 ×
Poslední články autora