Co je jisté, to je jisté.....

....svět se prostě točí. Po bloku Hlavu vzhůru! a Úsvitu přímé demoracie Tomia Okamury se s volebním songem vytasili i komunisté. A stojí to opravdu za to.

K módě letošní volební kampaně patří i politické písně. Billboardy s nicneříkajícími hesly nezabírají už dlouho, tak to některé strany a hnutí zkouší s písní na rtech. Přece co Čech, to muzikant. V případě těchto hitů to bohužel neplatí. 

Hlavu vzhůru se vytasilo s písní Tomáše Úlehly. Zbytečnou reklamu tomuto zoufalému dílku udělal Zdeněk Svěrák zvažovanou žalobou. Není důležité, jestli tvůrce vědomě použil duševní vlastnictví dvojice Svěrák - Smoljak nebo ne. Mnohem závažnější je fakt, že něco takového vůbec spatřilo světlo světa. Triviální melodie a text podle vzoru slunce žblunce, který by klidně mohl napsat Neználek. Pěvecký projev snad ani nestojí za řeč. Dokonale na něj sedí část písně, kde se zpívá (používám tento termín, i když o zpěv rozhodně nejde):"...někdo jako osel hýká..." Upřímně varuji před poslechem tohoto dílka, já se při poslechu propadal hanbou. Škoda je, že autorovi jakákoli sebereflexe absolutně schází.

Hnutí Úsvit přímé demokracie podpořila pěvecká dvojice Eva a Vašek. Spíše než o píseň jde o kratičký "džingl". Narozdíl od pana Úlehly nám naštěstí neprozrazují žádné "veselé vize". Zřejmě nezamýšleným vtipem je, že text je zpíván na melodii hitu Hanky Zagorové "Mimořádná linka Praha-Tokio". Kdo si ale tenhle hit dneska pamatuje?

Nejprofesionálnější výtvor představili komunisté. Dramatický podklad syntetizátorů připomíná zpočátku ustřední píseň k seriálu Sanitka (anebo k jakémukoli jinému normalizačnímu seriálu). Text sám je projevem frustrace z let po pádu komunistů. Jak přišel autor na to, že komunisté mají "čisté ruce", je pro mě záhadou. Zřejmě má na mysli to, že se (zaplaťpánbůh) za posledních třiadvacet let "nepošpinili" vládou. Na období před rokem 1989 se však nějak pozapomnělo. Poněkud usměvné mi přijde, že "dost už bylo přemetů ve jménu revolucí" a ochraňuj nás pánbůh před "komunisté, to je jisté, s námi dnes i zítra". I pro tohle dílo platí varování jako v případě Hlavu vzhůru!. 

Na festivalu politické písně v Sokolově by autoři rozhodně zazářili, ve volební kampani v roce 2013 jde podle mého názoru o ostudu. Celá volební kampaň postrádá jasné vize, je plná prázdných billboardových frazí a teď se k tomu všemu přidala i podprůměrná a trapná hudební produkce. Jen doufám, že další politická uskupení se po hudební cestě nevydají. Odstrašujících příkladů je už dost.

Jen pro silné nátury:

http://www.novinky.cz/domaci/315483-ruce-mame-stale-ciste-svedomi-i-cile-komuniste-maji-neoficialni-hymnu-voleb.html

 

Autor: Štěpán Mareček | středa 9.10.2013 14:42 | karma článku: 10,87 | přečteno: 408x
  • Další články autora

Štěpán Mareček

Proč omilostnit vraha

12.5.2017 v 23:55 | Karma: 19,57

Štěpán Mareček

Klikař Putin

15.11.2015 v 22:38 | Karma: 15,38