Šíleně smutný prezident podruhé

7. 03. 2013 15:08:01
Včera (6. 3.) jsem uveřejnil článek Šíleně smutný prezident. Překvapilo mě, kolik lidí si ho přečetlo, protože mezi blogery jsem stále nováčkem. Navzdory tomu, že zastávám názor, že coby autor nevstupuji do diskuze pod článkem, některé příspěvky podle mého stojí za reakci. Proto mi dovolte, abych tak učinil volným pokračováním.

Každého autora potěší, když si jeho výtvor někdo přečte. A co teprve, když text vyvolá nějakou reakci! Nejsem naivní, abych čekal, že se zavděčím všem, proto mě negativní reakce nepřekvapily, ani nevyvedly z míry. Co mě ovšem překvapilo, bylo to, že můj článek inspiroval dalšího autora k napsání vlastního článku. Mluvím o Jiřím Hermánkovi a jeho textu Stovky podvedených lidí bez sebemenšího nároku na odškodnění?

Nezpochybňuji prezidentské právo na udělení milosti a amnestie, je zakotveno v ústavě. Argumentaci pana Hermánka o tom, že "snad všichni panovníci v dějinách měli to privilegium zmírnit či zrušit trest smrti (...)," však považuji za mírně zcestnou, neboť zřejmě zapomněl, že Václav Klaus není a nebyl panovníkem, ale prezidentem. Ovšem ani prezidentské právo na amnestii její dopad na obyvatele (ať už odsouzené nebo postižené) neomlouvá.

Chce-li pan Hermánek důkazy o tom, že oběti trestných činů, jejichž pachatele Klausova amnestie omilostnila nemají nárok na odškodnění, má ho mít. Pan Hermánek jistě ví, co znamená slovo amnestie a co znamená slovo abolice. Vzhledem k tomu, že většina tunelářů se tak dlouho vyhýbala trestnímu řízení, až se na ně mohl vztáhnout Článek II Amnestie prezidenta republiky ze dne 1. 1. 2013, jejich stíhání bylo zastaveno, aniž by došlo k pravomocnému rozhodnutí. Po právní stránce amnestií nebo abolicí právo na náhradu škody nezaniká, ale bylo znemožněno dosáhnout této náhrady v trestním řízení. Poškození mohou nadále uplatňovat škodu v občanskoprávním řízení. Bude to pro ně však výrazně obtížnější - právo na náhradu škody se již mohlo promlčet a postižení musí prokázat, že došlo k jednání, z něhož škoda vznikla. Možná tedy všichni poškození nepřišli zcela o možnost odškodnění, cesta k němu se jim však výrazně zkomplikovala. Je zcela jinou otázkou, zda by odsouzený tunelář a podvodník měl na to, aby obětem svých trestných činů kompenzoval jejich finanční ztráty.

Stojí ovšem za zmínku, že odškodnění přece nemusí být pouze finanční. Pan Hermánek zapomíná na to (podobně jako jeho velký vzor Václav Klaus), že lidský život se neřídí pouze penězi a ekonomickými ukazateli. Odškodnění může být i morální. Tím je trest pro zloděje a podvodníky. Ale o tuto formu odškodnění prezident obyvatele této země připravil.

Ve včerejším rozhovoru v České televizi Václav Klaus prohlásil, že amnestii připravoval a plánoval deset let. Lze proto předpokládat, že amnestie byla velmi pečlivě připravena. A s ohledem na častý názor Klausových obdivovatelů, že odstupující prezident má dopředu promyšleno šest tahů, se mi vůbec nechce věřit, že by nevěděl, kdo se díky jeho pardónu dostane na svobodu. Ale jde pouze o domněnku, nemám pro takové tvrzení žádný důkaz. Zdá se mi však, že úspěšné zatýkání mnoho let prchajících tunelářů a podvodníků v průběhu loňského roku nebylo žádnou náhodou. A nečekané letní odvolání ministra spravedlnosti Pospíšila jakbysmet.

Tolik tedy k tomu mému "plkání", jak můj text označil pan Hermánek. Obdiv pana Hermánka k osobě končícího prezidenta je jeho osobní věcí, kterou nehodlám ani zpochybňovat ani kritizovat. Ale naštěstí dosud žijeme v demokratické společnosti, kde je možné kritizovat prezidentovy kroky a mít odlišné názory, ať se to panu Hermánkovi a mnohým dalším líbí nebo ne.

Autor: Štěpán Mareček | čtvrtek 7.3.2013 15:08 | karma článku: 27.15 | přečteno: 1332x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 13.94 | Přečteno: 249 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 17.78 | Přečteno: 426 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.10 | Přečteno: 108 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.12 | Přečteno: 589 | Diskuse
Počet článků 37 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3186
Učitel, hudebník a vášnivý cyklista ;)

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...