Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šíleně smutný prezident

Odstupující prezident Václav Klaus je smutný. Rozesmutnila ho žaloba pro velezradu a také to, kam politika klesla. Podle Klause je smyslem žaloby očernit jeho prezidentské období. Vážený pane prezidente, na úpadku naší politiky jste se úspěšně v minulých dvou desetiletích podílel a o očernění svého prezidentství jste se úspěšně zasadil vy sám.

Václav Klaus opouští nejvyšší patra české (původně československé) politiky po dvaceti třech letech. I když jsem kdysi býval nadšeným voličem ODS a v debatách s kamarády hájil Klause coby výjimečnou osobnost, jeho mnohaleté působenív politice přivedlo i mě k vystřízlivění. A dnes říkám: chválabohu, že odchází.

Především desetileté prezidentování Václava Klause ukázalo charakterové vlastnosti, které buď dříve umně skrýval, nebo jsem je neviděl. Anebo možná nechtěl vidět. Jeho ješitnost, sebestřednost a jájismus by si možná zasloužil vlastní psychologickou kategorii. Neomylnost, absolutní a nezpochybnitelná pravda a nepřípustnost jakéhokoli odlišného názoru a jeho označení za útok na vlastní osobu charakterizují především poslední léta Klausova prezidentování.

Těžko můžu posoudit, nakolik moc opíjí a zatemňuje mysl, ale při pohledu na končícího prezidenta zřejmě hodně. Je proto dobře, že končí. Spolu s ním odejdou i jeho spolupracovníci - Ladislav Jakl a Petr Hájek. Ti spolu s Klausem vytvořili trojici podívínů, jejichž názory a výroky by byly k smíchu, kdyby se ozývaly od stolu v hospodě, nikoli z prezidentské kanceláře. Snad si těchto "intelektuálních samozvanců" přestanou po jejich odchodu všímat média a jejich výroky nebudou mít už nikdy takovou publicitu jako dosud. A skončí tam, kam patří - na smetišti dějin!

Václav Klaus má pocit, že nevděční senátoři očerňují jeho prezidentsví. Zřejmě se domnívá, že JEHO deset let na Hradě patří k výjimečnému období našich novodobých dějin. Období provázející konfliktní postoj k EU (na kterém by nebylo nic špatného, pokud by byl veden konstruktivně a nikoli destruktivně), období napínání  ústavy až k hranici prasknutí a v neposlední řadě už mnohokrát skloňovaná "tunelářská" amnestie. Jistě se během deseti let událo množství dalších událostí, ale negativní (nebo přinejmenším rozporuplně přijímené) události převažují nad pozitivními.

Panu prezidentovi je smutno. Ve svém smutku by však neměl zapomenout na to, kolika tunelářům udělal radost a především, kolik jejich obětí oprávněně rozesmutnil. Díky prezidentově amnestii nemají stovky podvedených lidí nárok ani na sebemenší odškodnění. Škoda, že oni o svém smutku v médiích nehovoří. Nebylo by možná špatné, kdyby Klausovi chodily dopisy od těchto lidí, kde by mu napsali o svém smutku, který jim svou amnestií způsobil. Místo toho Klaus dostává děkovné dopisy třeba od čínského prezidenta. Jistě nebude chybět ani pozdrav z Kremlu.

Klausův odchod by nás měl rozveselit. Jenže úsměv bohužel okamžitě ztuhne při pomyšlení na jeho nástupce. Jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet. 

Je škoda, že nežijeme aspoň na chvíli v pohádce, kde by šíleně smutný prezident už nikdy nepromluvil a nenašel by se žádný hloupý Honza, který by jej rozveselil a vrátil mu řeč. Ten náš šíleně smutný prezident  se ze svého smutku brzy oklepe, řeč bohužel neztratí, takže nás pravděpodobně i nadále bude obšťastňovat svými moudry. Nezbývá než doufat, že slova budou maximem jeho zásahů do správy tohoto státu. Rád bych panu prezidentovi popřál spokojený a nerušený důchod.

Autor: Štěpán Mareček | středa 6.3.2013 14:35 | karma článku: 47,38 | přečteno: 15756x
  • Další články autora

Štěpán Mareček

Jednou za čas se páni ustrnou ...

Zemřel člověk, kterého v téhle zemi zná každý, kdo umí mluvit. Člověk známější než kdejaký ministr nebo politik, sportovec nebo herec, člověk, který se už za svého života stal ikonou, jejíž slávě se v budoucnu málokdo jen přiblíží

3.10.2019 v 12:48 | Karma: 17,75 | Přečteno: 551x | Diskuse| Kultura

Štěpán Mareček

"Podle mě je ten Drahoš slabej..."

„Na mě ten Drahoš působí slabě, přijde mi, že na to, aby byl prezident, nemá.“ Taky jste něco podobného slyšeli kolem sebe jako důvod, proč Drahoše nevolit? A proč to nakonec znovu hodit Zemanovi?

25.1.2018 v 16:11 | Karma: 26,82 | Přečteno: 1378x | Diskuse| Politika

Štěpán Mareček

Moje troška k prezidentské debatě

Vzhledem k blížícímu se pololetnímu vysvědčení mě napadla drobná podobnost s prezidentskou kampaní.

24.1.2018 v 14:14 | Karma: 27,98 | Přečteno: 1211x | Diskuse| Politika

Štěpán Mareček

Proč omilostnit vraha

Prezident Miloš Zeman udělí milost dvojnásobnému nájemnému vrahovi Jiřímu Kajínkovi. To je fakt. Ten bychom měli přijmout a dál se tím nezabývat.

12.5.2017 v 23:55 | Karma: 19,57 | Přečteno: 692x | Diskuse| Politika

Štěpán Mareček

Klikař Putin

Všechno zlé je k něčemu dobré. Existuje-li podobné přísloví v ruštině, musí se v posledních hodinách ozývat místnostmi Kremlu častěji, než kdy jindy. Ze situace kolem teroristických útoků v Paříži má prospěch právě Vladimir Putin.

15.11.2015 v 22:38 | Karma: 15,38 | Přečteno: 846x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3186x
Učitel, hudebník a vášnivý cyklista ;)

Seznam rubrik