Příkopy se nesmí zakopat

30. 01. 2013 11:43:32
Voby dopadly tak, jak dopadly. Nemá cenu zpochybňovat výsledky, o deset procent více voličů dalo hlas Miloši Zemanovi a pomohli mu do funkce lidového prezidenta. Jejich důvody byly různé, podle České televize byl nejčastějším důvodem Zemanův původ - je pravý Čech.

Co to znamená být pravý Čech v Zemanově podání, jsme všichni mohli vidět na vlastní oči a slyšet na vlastní uši. Pokud nám tedy oči nezaslepila nesmyslná obava z Benešových dekretů a uši nezahlušila vřava útočících Sudeťáků. Zemanovo pojetí češství je charakterizováno lží, účelovým překrucováním skutečností, nacionalismem a hulvátstvím. V hospodách teče becherovka proudem a lid skanduje "ať žije Zeman", na internetových fórech se objevují komentáře Zemanových příznivců - "to jsme jim to nanadali, inteligentům" (Radiožurnál 26. 1. 2013) a odstupující prezident tleská vítězství pravdy a lásky nad lží a nenávistí.

Děkuji pěkně, ale o takové češství skutečně nestojím. Někoho lživě pomluvit a vylít mu na hlavu kýbl hnoje a pak se omluvit opravdu není styl, který bych uznával. Omluva je fajn, ale ten zápach, který pomluva rozšířila jen tak nezmizí.

A pak tu máme druhého kandidáta, toho cizáka, Němce nebo Rakušáka. Karel Schwarzenberg, rodilý Čech, ukázal, že existuje i jiná alternativa, kterou bych za češství moc rád považoval. Slušnost, korektnost, úcta a laskavý humor pro tuto chvíli na vítězství nestačily, ale skoro dva a půl milionu obyvatel této země svou volbou ukázalo, že jim takové hodnoty nejsou cizí, že mají plné zuby arogance a nadutosti.

Schwarzenbergovi byla vyčítána slabost. Nemyslím si, že když někdo nepřistoupí na špinovou kampaň svého protikandidáta, musí být slabý. Spíš naopak. To, co Schwarzenberg předváděl, je noblesa a slušnost, která v této zemi zatím není zcela běžná. A je to škoda, protože pokud by takové vlastnosti charakterizovaly Čechy, neměli bychom se za co stydět.

Těžko říct, jakým bude Zeman prezidentem. Třeba se za pět let rád omluvím za všechny své pochybnosti. Naděje umírá poslední, ale ta moje je v tuhle chvíli na kapačkách.

Prezidentská volba rozdělila společnost, příkopy prý půjdou těžko zahrabat. Myslím si, že se zahrabat nesmí. Musí být patrná hranice mezi lidmi, kteří akceptují lež a pomluvy jako prostředky k dosažení volebního vítězství a mezi lidmi. kteří takové prostředky odmítají. Lhát se přece nesmí. Tak je to správně a ne jinak. Odmítám se smířit s tímto stavem, kdy téměř třem milionům lidí připadá lhaní normální.

Zeman není můj prezident. Odmítám jeho pojetí češství, odmítám jeho postoje, a proto si myslím, že by příkopy měly zůstat. Nesmíme totiž ani na okamžik zapomenout, co Zemana do prezidentského křesla vyneslo, nesmíme ho ani na chvíli přestat sledovat. Dát si pozor na všechno, co by mohlo vrátit naši zemi o desetiletí zpátky, do období raného klientelismu, do období opoziční smlouvy.

Autor: Štěpán Mareček | středa 30.1.2013 11:43 | karma článku: 31.23 | přečteno: 1906x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.69 | Přečteno: 593 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 302 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 528 | Diskuse
Počet článků 37 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3186
Učitel, hudebník a vášnivý cyklista ;)

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...