Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejsme národ spravedlivých superhrdinů

V předvolební kampani otevřel Miloš Zeman německou otázku. Straší revizí a zrušením Benešových dekretů a navracením německého majetku. Jde o naprostý nesmysl, kterým Zeman útočí na dloho pěstovaný mýtus německých zloduchů a nepřátel. Jde o další Zemanovu podpásovku a je škoda, že mu na to tolik lidí skáče.

Předvolební kampaň se blíží k závěru a je třeba říci: zaplať pánbůh. Předvolební boj se změnil ve špinavou kampaň, která ve mně mnohdy vyvolává znechucení. Ale ani ne tak kvůli Zemanovi a jeho volebnímu týmu, od tohoto hulváta jsem podobné podpásovky očekával i navzdory jeho ujištěním, že povede férovou kampaň. To okamžitě porušil v televizní debatě, kdy nejenom, že Schwarzenbergovi připomněl, že mu nerozumí jeho rakouští přátelé, ale otevřel otázku sudetských Němců a Benešových dekretů. 

V evropském regionu nepřinesl nacionalismus nikdy nic dobrého. Obrozenecké vytvoření mýtu odvěkého německého nepřítele způsobil téhle zemi více problémů než užitku. Po mnoho staletí žili Češi v jednom státním celku společně s Němci, a to nemám na mysli jen vládu Habsburků, ale třeba i veleslavné období vlády Karla IV. Tehdy nikdo neřešil jazyk, všichni patřili do jednoho státu. Ostatně manželky přemyslovských a lucemburských králů mnohdy neuměly ani slovo česky, přesto na toto období českých dějin hrdě vzpomínáme. 19. století s sebou přineslo vypjatý nacionalismus, který se bohužel projevil i na vztahu Čechů a Němců. Problémy soužití národnostních menšin v období první republiky z tohoto období pramení a vztah Čechů a Němců se nadále zhoršoval. To, jak soužití obou národů na konci třicátých let dopadlo, je sice těžko omluvitelné, přesto ne zcela nepochopitelné. Popisovat postoj československé vlády vůči německé menšině v období první republiky by zabralo mnoho místa, dostatek informací už se naštěstí objevuje v moderní historiografii.

Období krátce po druhé světové válce považuji za jedno z nejtragičtějších v našich dějinách. Divoký odsun německy hovořícího obyvatelstva na podzim 1945 byl neoddiskutovatelným zvěrstvem. Princip kolektivní viny smetl všechny nikoli na základě provinění, ale na základě jazyka. Jistě byli mezi potrestanými i skuteční viníci, ale zároveň i bezpočet nevinných a loajálních Němců. Je zajímavé, že nacistické likvidování Židů na základě rasového původu pohoršuje každého slušného člověka. Odsun všech Němců na základě jejich jazyka mnohým Čechům i po více než šedesáti letech připadá správný. 

Od těchto tragických událostí uteklo bezmála sedmdesát let. Evropa se za tu dobu proměnila. Ale ten nebezpečný nacionalismus tady zůstal a sem tam ještě vystrčí růžky. Je mi zle z toho, že kandidát na prezidenta evropské země, který sám sebe označuje za eurofederalistu, používá právě takové argumenty a znovu oživuje toho už téměř mrtvého strašáka. Proto je třeba pořád dokola opakovat:

Karel Schwarzenberg nechce rušit Benešovy dekrety, ani nemůže, protože by na to jako prezident ČR neměl pravomoc. Stačí si přečíst Ústavu ČR, článek 63. Zeman jenom straší a je škoda, že mu na to tolik lidí pořád skáče.

Německo a Němci nejsou naši nepřátelé. Jsme partneři jak v EU tak v NATO, s Německem probíhá velká část našeho zahraničního obchodu. Není možné vracet majetek odsunutých Němců, mnohdy už dávno neexistuje.

Pokud se chceme považovat za moderní a sebevědomý evropský národ (což bych si já osobně moc přál), je načase přestat obviňovat všechny kolem a postavit se čelem i ke smutným a tragickým událostem našich dějin. Jednou provždy bychom si měli uvědomit, že nejsme národ spravedlivých superhrdinů, dělali jsme v minulosti chyby a není nic špatného se k tomu přiznat.

Budu volit Karla Schwarzenberga, považuju ho za člověka, který může pomoct k tomu, abychom konečně přestali být hloupými a nespolehlivými českými Pepíky a stali se konečně sebevědomým evropským národem.

Autor: Štěpán Mareček | úterý 22.1.2013 20:47 | karma článku: 16,41 | přečteno: 569x
  • Další články autora

Štěpán Mareček

Jednou za čas se páni ustrnou ...

Zemřel člověk, kterého v téhle zemi zná každý, kdo umí mluvit. Člověk známější než kdejaký ministr nebo politik, sportovec nebo herec, člověk, který se už za svého života stal ikonou, jejíž slávě se v budoucnu málokdo jen přiblíží

3.10.2019 v 12:48 | Karma: 17,75 | Přečteno: 551x | Diskuse| Kultura

Štěpán Mareček

"Podle mě je ten Drahoš slabej..."

„Na mě ten Drahoš působí slabě, přijde mi, že na to, aby byl prezident, nemá.“ Taky jste něco podobného slyšeli kolem sebe jako důvod, proč Drahoše nevolit? A proč to nakonec znovu hodit Zemanovi?

25.1.2018 v 16:11 | Karma: 26,82 | Přečteno: 1378x | Diskuse| Politika

Štěpán Mareček

Moje troška k prezidentské debatě

Vzhledem k blížícímu se pololetnímu vysvědčení mě napadla drobná podobnost s prezidentskou kampaní.

24.1.2018 v 14:14 | Karma: 27,98 | Přečteno: 1211x | Diskuse| Politika

Štěpán Mareček

Proč omilostnit vraha

Prezident Miloš Zeman udělí milost dvojnásobnému nájemnému vrahovi Jiřímu Kajínkovi. To je fakt. Ten bychom měli přijmout a dál se tím nezabývat.

12.5.2017 v 23:55 | Karma: 19,57 | Přečteno: 692x | Diskuse| Politika

Štěpán Mareček

Klikař Putin

Všechno zlé je k něčemu dobré. Existuje-li podobné přísloví v ruštině, musí se v posledních hodinách ozývat místnostmi Kremlu častěji, než kdy jindy. Ze situace kolem teroristických útoků v Paříži má prospěch právě Vladimir Putin.

15.11.2015 v 22:38 | Karma: 15,38 | Přečteno: 846x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3186x
Učitel, hudebník a vášnivý cyklista ;)

Seznam rubrik